Jak wszyscy wiemy, istotą kosmetyku jest jego skład. INCI, czyli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients,  to nic innego jak system mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków. Stosuje się w nim angielskie nazwy związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin. Kolejność jest również istotna, gdyż nazwy składników użytych w kosmetyku umieszcza się w taki sposób, aby na początku znajdowały się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej. Według obecnie obowiązującego prawa Unii Europejskiej we wszystkich krajach członkowskich produkty kosmetyczne muszą mieć opis składników.

Niestety, w dobie Internetu, fake news’ów i pseudoekspertów powstało bardzo wiele mitów, półprawd i przekłamań dotyczących wielu składników. Wszystko po to, aby nakłonić odbiorcę do zakupu konkretnych produktów, niezawierających środków/komponentów przedstawianych mylnie jako szkodliwe lub trujące.

W rzeczywistości szkodliwa może być niemal każda substancja. Nawet woda[1]. Zależy to od wielu czynników. Nie tylko od tego w jakim stężeniu znajduje się ona w danym preparacie. Również  sposób, jak danego preparatu używamy, czy chociażby jakie inne substancje wchodzą w skład kosmetyku.  Związek ten sam w sobie nie jest szkodliwy. Problemem jednak nie jest sam fakt przyjmowania go a jego ilość. Zwłaszcza przyjmowanego w ten sposób kationu sodowego, który w dużych ilościach bardzo negatywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, w szczególności układu krwionośnego.

Dlatego patrząc na skład musimy zwrócić uwagę na całą gamę parametrów, a nie tylko na „straszne” lub zbyt „chemiczne” brzmienie jego nazwy.

Skład kosmetyków Apigen Royal

Serum:

AQUA, PROPANEDIOL, SHIKIMIC ACID, GLYCERIN, PANTHENOL, ARGININE PCA, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, BEE VENOM, PHENOXYETHANOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, XANTHAN GUM, BENTONITE, OLIVE OIL DECYL ESTERS, CITRIC ACID, HYDRATED SILICA, LACTIC ACID, SQUALENE, CHLORELLA VULGARIS EXTRACT, SEA SALT, TOCOPHEROL, DISODIUM EDTA, PARFUM

Peeling 40%:

AQUA, SHIKIMIC ACID, GLYCOLIC ACID, LACTIC ACID, SODIUM MAGNESIUM SILICATE, CITRIC ACID, PROPANEDIOL, GLYCERIN, ARGININE PCA, XANTHAN GUM, HYDROGENATED CASTOR OIL, PHENOXYETHANOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, BEE VENOM, DISODIUM EDTA, PARFUM

 

AQUA 

Inaczej znana nam wszystkim woda. Jest głównym składnikiem naszego serum ze względu na to, że jest jego bazą i głównym rozpuszczalnikiem.

PROPANEDIOL

W Polsce znany jako glikol propylenowy lub E1520. Jest dwuhydroksylowym alkoholem, który w temperaturze pokojowej jest bezbarwną i bezwonną cieczą o oleistej konsystencji. Do tego jest dość lepki, lekko słodki w smaku, a co najważniejsze – jest całkowicie nietoksyczny. Wg danych literaturowych, LD50 tego związku (czyli dawka, która powoduje śmierć połowy populacji badanych osobników) to, w przypadku szczurów, 20 g na kilogram ciała przy podaniu doustnym – dla porównania LD50 dla etanolu to 7 g/kg masy ciała szczura[2].

W przemyśle E1520 stosowany jest na bardzo szeroką skalę. Jest konserwantem i emulgatorem w żywności, w medycynie i farmacji. Stanowi jeden z częściej używanych rozpuszczalników, dla substancji czynnych nie rozpuszczalnych w wodzie. W kosmetyce dodaje się go jako składnik nawilżający skórę a także w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji kosmetyku. Możemy go znaleźć niemalże wszędzie. W pastach do zębów, w kremach nawilżających, w środkach myjących, a nawet w dezodorantach w sztyfcie.

W naszym serum i peelingu pełni dokładnie te same role. Pozwala w prawidłowy sposób nawilżyć skórę, a dodatkowo jest częściowo odpowiedzialny za ich konsystencje.

SHIKIMIC ACID

Czyli kwas szikimowy. Jeden z głównych składników naszego serum i peelingu 40%. Jest to związek pozyskiwany z chińskiego anyżu gwieździstego Illicium verum. Odkryty i nazwany na cześć japońskiego anyżu gwieździstego Illicium anisatum znanego jako „shikimi”[3]. Z chemicznego punktu widzenia jest to alfahydroksy kwas, a dokładniej kwas 3,4,5 -trihydroksycykloheks-1-enokarboksylowy. Nazwa długa i skomplikowana, ale oznacza ona tyle, że ten wyjątkowy kwas karboksylowy ma 3 grupy hydroksylowe i pojedyncze wiązanie podwójne wewnątrz pierścienia heksenowego. I właśnie temu zawdzięcza swoje właściwości.

Kwas szikimowy jest prekursorem aromatycznych aminokwasów, a także wielu innych fenolowych związków roślinnych które pozytywnie wpływają na nasz organizm[4]. Z medycznego punktu widzenia kwas ten jest substratem do produkcji kwasu fluoroszikimowego[5], który jest silnym antybiotykiem, a także Oseltamiviru – związku przeciwwirusowego używanego do walki z wirusami z rodziny Ortomyksowirusów tj. Influenzavirus A (hiszpanka, ptasia grypa), Influenzavirus B (grypa ludzka), czy Influenzavirus C (świńska grypa) [6].

Z naszego punktu widzenia istotne jest jego delikatne działanie eksfoliujące. Związki które z niego powstają, regulują wydzielanie sebum, działają przeciwbólowo, a nawet przeciwłupieżowo i nawilżająco[7]. Dzięki swoim właściwością antywirusowym i przeciwbakteryjnym, kwas szikimowy pomaga niszczyć oportunistyczne bakterie na  skórze. Niweluje stany zapalne i chorobowe naskórka i skóry.

GLYCERIN

Glicerynę znamy wszyscy. Tłusta, bezbarwna, o konsystencji syropu ciecz. Z punktu widzenia chemicznego – najprostszy triol, czyli alkohol trójhydroksylowy.

Zastosowanie? Na temat zastosowania gliceryny można by napisać osobny wielostronicowy artykuł. Produkcja kremów, pomadek, mydeł, żeli pod prysznic, a nawet płynów hamulcowych i materiałów wybuchowych. W badaniach naukowych nad toksycznością związków chemicznych, LD50 wyniosło 12,6g/kg (u szczurów) [8] więc nie polecamy pić w dużych ilościach, ale poza tym jest to związek przebadany i bezpieczny.

W naszych kosmetykach ma tak naprawdę te same zadania co w każdym innym. Zhomogenizować składniki oraz nawilżyć skórę[9].

PANTHENOL

Czyli inaczej prowitamina B5. A dokładnie to jeden ze związków który jest składnikiem mieszaniny, którą nazywamy „witaminą B5”. Przejrzysta, bezbarwna i bezzapachowa, mocno lepka ciecz, o lekko gorzkim smaku[10]. Pantenol jest humektantem, czyli inaczej silnie higroskopijnym związkiem, który wiążąc wilgoć z otoczenia, silnie nawilża. Z tego powodu pantenol ma szerokie zastosowanie w farmacji, w leczeniu poparzeń (w tym słonecznych), drobnych skaleczeń i dolegliwości skórnych[11].

W serum ma on za zadanie dogłębnie nawilżać skórę i poprawiać jej elastyczność. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym zmniejsza podrażnienia, uczucie swędzenia, a także przyspiesza regenerację komórek skóry[12]  – wspomagając w ten sposób działanie naszego głównego składnika: jadu pszczelego.

ARGININE PCA

Sól argininowa kwasu piroglutaminowego. Związek ten znany jest przede wszystkim w tzw. „body buildingu” jako stymulator HGH, czyli ludzkiego hormonu wzrostu (human growth hormone). To, czy rzeczywiście HGH ma pozytywny wpływ na przyrost masy mięśniowej, nadal pozostaje w kwestią sporną[13], jednak wiadomo, że ma on istotny wpływ na stan naszej skóry[14].

W naszym serum piroglutaminian znalazł się z kilku powodów

Arginina należy do tzw. aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Ze względu na swoją strukturę chemiczną wiąże ze sobą wolne rodniki oraz działa przeciwutleniająco[15], co pomaga łagodzić podrażnienia, a także spowalniać procesy starzenia.

Dodatkowo jako stymulator HGH wpływa na spadający z wiekiem[16] poziom wyzwalania hormonu przez przysadkę co spowalnia procesy prowadzące do powstawania zmarszczek i utraty elastyczności skóry.

PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL

Pod tą jakże długą nazwą kryje się polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu, utwardzony olej rycynowy. Jest solubilizatorem oraz emulgatorem, a w kosmetyce najczęściej używany jest do wprowadzania trudnorozpuszczalnych w wodzie składników do formulacji (np. niektórych składników aktywnych czy substancji zapachowych). W naszych kosmetykach nie pełni żadnej dodatkowej funkcji ponad te standardowe.

BEE VENOM

O jadzie i jego właściwościach pisałem już tutaj,

PHENOXYETHANOL

Fenoksyetalnol.  Jest to słabo mieszający się z wodą eter glikolowo-fenolowy o szerokim zastosowaniu, zależnym od stężenia. W medycynie używa się go w stężeniach poniżej 4% jako środek konserwujący i dezynfekujący. W Octenisepcie – wyrobie medycznym do dezynfekcji, stosowanym bezpośrednio na rany, stężenie tego związku wynosi 2% i jest on tam jednym z dwóch głównych składników aktywnych. W kosmetyce dopuszczalne stężenie fenoksyetanolu wynosi 1% i jest on używany jako konserwant. Taką też rolę pełni w produktach Apigen Royal. O związkach konserwujących, dlaczego są potrzebne i nie należy się ich bać, jeszcze napiszemy, ale póki co warto wiedzieć że o bezpieczeństwie tego związku przy należytym stosowaniu świadczy chociażby fakt, że jest to jeden z trzech konserwantów dopuszczonych przez WHO do stosowania w produkcji szczepionek[18].

ETHYLHEXYLGLYCERIN

Etyloheksylogliceryna lub oktoksygliceryna – jest eterem glicerynowym wykorzystywanym w kosmetyce jako konserwant[21]. W technologii kosmetycznej związek ten jest znany i używany od 1992. Reakcje alergiczne na etyloheksyloglicerynę należą do bardzo rzadkich, w związku z czym nie jest ona nigdzie sklasyfikowana jako alergen. W naszych kosmetykach, poza funkcją konserwującą, pełni również rolę humektanta który w delikatny sposób wspomaga nawilżanie skóry.

XANTHAN GUM

Guma ksantanowa to całkowicie bezpieczna substancja służąca najczęściej do zagęszczania kosmetyków. Ten egzopolisacharyd (czyli wielocukier wytwarzany przez mikroorganizmy i wydzielany na zewnątrz komórki) jest wytwarzany w procesie fermentacji przez bakterie Xanthomonas campestris[22]. Ma postać rozpuszczalnego w wodzie białego proszku. W naszych kosmetykach jest emulgatorem odpowiedzialnym za ich lekką żelową konsystencję.

BENTONITE

Bentonit lub glinka bentonitowa jest naturalną formą krzemianu glinu. Ma silne działanie matujące i pochłaniające zarówno wodę jak i tłuszcze, dzięki czemu znajduje zastosowanie w produktach oczyszczających cerę.

W naszym serum glinka została użyta głównie ze względu na właściwości mineralizujące i odtruwające skórę[23].

OLIVE OIL DECYL ESTERS

Decylowe estry kwasów tłuszczowych z oliwy z oliwek, czyli woski roślinne otrzymywane z oliwek, są z punktu widzenia chemicznego długimi silnie hydrofobowymi cząsteczkami. Ich zadaniem głównym zadaniem jest stabilizowanie emulsji i konsystencji kosmetyku, jednak wpływają one również na poziom nawilżenia skóry. Między innymi to dzięki nim po użyciu serum Apigen Royal skóra staje się delikatna i przyjemna w dotyku[24].

CITRIC ACID

Kwas cytrynowy jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych kwasów organicznych na świecie. Ukryty pod kodem E330 używany jest w detergentach, przemyśle spożywczym, a także w medycynie i kosmetyce. W kosmetykach Apigen Royal wykorzystujemy go przede wszystkim jako antyoksydant, a dodatkowo do regulowania pH naszych produktów[25].

HYDRATED SILICA/SODIUM MAGNESIUM SILICATE

Jest to nic innego, jak uwodniona mineralna krzemionka. W naszych produktach jej zadaniem jest przeciwdziałanie ewentualnemu zbrylaniu się oraz zwiększenie przyczepności naszych żeli do skóry. W innych kosmetykach może być dodawana również z powodu właściwości matujących skórę czy poprawiania i utrwalania konsystencji pudrów. Natomiast dzięki możliwemu działaniu ścierającemu i polerującemu można ją znaleźć również w pastach do zębów[26].

LACTIC ACID

Kwas mlekowy, jest tzw. kwasem alfa-hydroksylowym (AHA). Oznacza to że grupa hydroksylowa, odpowiedzialna za jego szereg jego właściwości jest związana z węglem α, czyli pierwszym w łańcuchu po grupie karboksylowej2. Na temat kwasu mlekowego, jego zalet/wad i zastosowań w przemyśle oraz kosmetyce istnieją całe artykuły, wiele z nich nie krótsze od tego[27]. W dużym skrócie i ogóle – kwas mlekowy bardzo korzystnie wpływa na barierę hydrolipidową skóry. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki, nie wnika bardzo głęboko, ale jednocześnie posiada właściwości eksfoliujące dzięki czemu usuwa warstwę rogową naskórka. Pomaga innym składnikom kosmetyków wnikać głębiej do skóry, a jednocześnie regenerując wspomnianą wcześniej barierę, zapobiega wysuszaniu skóry.

Mimo istotnej różnicy w stężeniu, w obu produktach Apigen Royal kwas mlekowy pełni podobne funkcje. Z jednej strony dokonuje delikatnego złuszczenia naskórka, umożliwiając w ten sposób na lepsze wnikanie pozostałych składników aktywnych. Z drugiej regeneruje warstwę hydrolipidową skóry oraz pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu dzięki czemu skóra odzyskuje młody wygląd[28].

SQUALENE

Skwalen jest trzydziestowęglowym związkiem organicznym zaliczanym do lipidów [29]. W naturze można go znaleźć m.in. w oleju z wątroby rekina oraz w sebum wytwarzanym przez naszą skórę. Pełni dla niej bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu oraz regeneracji. Ma działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne, a nawet reguluje ciśnienie krwi (nie tylko w komórkach skóry). Niestety wraz z wiekiem jego stężenie w naszej skórze spada i już w wieku 50 lat możemy mieć go nawet o 60% mniej niż potrzebujemy[30]. Z upływem czasu nasza skóra traci skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami i utlenianiem, co prowadzi do intensywniejszego starzenia się skóry oraz powstawania stanów zapalnych.

CHLORELLA VULGARIS EXTRACT

Wyciąg z chlorelli zwyczajnej, jednokomórkowej algi należącej do gromady zielenic. Ekstrakt jest bogaty m.in. w białka, witaminy, węglowodany, tłuszcze i karoteny. Ze względu na bardzo bogaty skład, ekstrakt ten ma szereg różnych właściwości od odżywczych i regenerujących[31] po antynowotworowe[32]. W naszym serum ma za zadanie odżywić skórę w celu zniwelowania wszelkich ewentualnych negatywnych efektów działania apitoksyny.

SEA SALT

Sól morska jest uzyskiwana przez odparowywanie morskiej wody. W przeciwieństwie do zwykłej soli kuchennej, możemy znaleźć w niej takie pierwiastki jak cynk, fluor, fosfor, potas, żelazo, a także wiele innych. Elektrolity zawarte w soli morskiej, wnikając w głąb naskórka, zwiększają jego miękkość oraz poziom nawilżenia skóry właściwej[33].

TOCOPHEROL

Tokoferol, a dokładnie tokoferole, to grupa metylowanych związków fenolowych, które wykazują aktywność witaminy E. W naszym serum, tokoferol wykorzystywany jest jako czynnik chroniący składniki aktywne przed utlenianiem. Dodatkowo, związki z tej grupy pomagają chronić skórę przez szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak mróz czy ostre słońce[34].

DISODIUM EDTA

Od strony chemicznej, jest to wersenian sodu, czyli sól organiczna sodu i kwasu wersenowego. Jest to związek o właściwościach chelatujących, czyli mogący związać w swojej strukturze określone jony metali (w tym metali ciężkich) i „uwięzić” je wewnątrz struktury pierścieniowej[35]. Ma on duże zastosowanie w medycynie, co może świadczyć o jego bezpieczeństwie. Np. dentyści używają roztworów EDTA do usuwania warstwy mazistej podczas leczenia kanałowego zębów, natomiast sól sodowo-wapniowa EDTA jest używana w chelatacji u pacjentów cierpiących na zatrucie metalami ciężkimi.Jakie ma to znaczenie z punktu widzenia kosmetyku? Dzięki wiązaniu dwu- i trójdodatnich jonów metali, EDTA zapobiega zmianom barwy czy zapachu produktu. Ponad to, niewielki dodatek EDTA zdecydowanie wzmacnia działanie środków bakteriobójczych i bakteriostatycznych.[36] Pozwala to na stosowanie niższych stężeń konserwantów bez utraty ich skuteczności. Właśnie taką właściwość EDTA wykorzystujemy w naszych kosmetykach.

PARFUM

Substancja aromatyzująca, odpowiedzialna za piękny i delikatny zapach naszych kosmetyków.

GLYCOLIC ACID

Kwas glikolowy jest najprostszym z α-hydroksykwasów. Jest bezbarwnym, bezwonnym ciałem stałym, które bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie[37]. Poza kosmetyką, znajduje on zastosowanie w rolnictwie i syntezie chemicznej. W naszym peelingu został użyty ze względu na zdolność do skutecznego wnikania w głąb skóry. Reagując z warstwą rogową naskórka, kwas glikolowy osłabia wiązania lipidowe wiążące jej martwe komórki, pozwalając na jej silniejszą eksfoliację i odsłonięcie żywych komórek skóry. Z tego względu znajdziecie go tylko w naszym peelingu, ale nie w serum.

Tak wygląda uzasadnienie składów naszych obecnych produktów. Jak widać, dołożyliśmy wszelkich starań, aby kosmetyki Apigen Royal były nie tylko wysoce skuteczne, ale też bezpieczne dla naszych klientów. Każdy składnik jest przemyślany i użyty z rozwagą, dlatego z pełnym przekonaniem polecamy sprawdzić nasze produkty osobiście.